išči po strani:
A+
prijavaregistriraj se A-
 
Glavna izbira
Vsebina
Kdo je na strani?
5 uporabniki/ov!
(2 na modulu: Forum )
Članov: 0
Gostov: 5

Pregledujete temo:   1 Anonimnih uporabnikov

 « 1 2 (3) 4 »

Odgovori Zadeva
Re: Kačje ride in ograja

Novinec
Se je pridruľil:
6/7/2007 5:22
Od LOGATEC
Skupina:
Registrirani uporabniki
Objave: 7
Odsoten
Akcijo "oblačenja varnostne ograje" sem vodil jaz osebno. Namen je zavarovati ŽIVLJENJA. Stvari niso namreč tako črno bele, kot se zdijo nekaterim.

Pademo lahko VSI, ne glede na hitrost in/ali izkušnje. Sam vozim dvokolesa že kakih 20 let in imam za seboj več kot 100 tisoč kilometrov, pa še kakih 300 tisoč v avtomobilu, pa lahko padem... Lahko pade tudi kak kolesar. In ne glede na to, kdo pade, so zanj nosilci varnostne ograje NEVARNI. Če malo bolje pomisliš, lahko kmalu ugotoviš, da takole oblečena ograja lahko koristi samo tistim, ki vozijo z zmerno hitrostjo. Pri visoki hitrosti nekako ne more biti ravno v pomoč - razen v toliko, da ne pride do efekta "rezanja" zaščitne obleke.

V kolikor ima kdorkoli kake konkretne predloge, sem pripravljen prisluhniti osebno... Z veseljem bom dopolnil moje sedanje aktivnosti z neposrednimi željami lokalnega prebivalstva.

V premislek vam ponudim samo nekaj stvari, ki smo jih že predlagali in nekatere tudi že izvedli:

- na ustrezne inštitucije smo poslali zahteve za postavitev obvestilnih/opozorilnih tabel, kakor so že tudi drugje po Sloveniji

- na ustrezne inštitucije smo poslali zahteve za namestitev DVOJNE varnostne ograje. Padec motociklista/kolesarja, ki se zagozdi pod zgornjo varnostno ograjo je lahko SMRTNO NEVAREN zaradi ograje same!

- na ustrezne inštitucije smo poslali zahteve za namestitev "info točk" za "turistične motocikliste". Slednji so dejstvo in čas je da lokalno prebivalstvo tudi ta turizem "vnovči". Planina je lahko odlično izhodišče za raziskovanje Notranjske... Gostinska ponudba in ponudba "sob" pa bi lahko prinesla kraju tudi kako delovno mesto več

- na ustrezne inštitucije smo poslali zahteve za poostren policijski nadzor prometa (predvsem enoslednih motornih vozil) z namenom izboljšati prometno varnost v okolici

- sami izvajamo čistilne akcije na območjih, kjer se zbirajo motoristi (in gledalci) pri čemer ugotavljamo, da so žal povečini gledalci tisti, ki za seboj pustijo svinjak

- zborno mesto "lokalnih motociklistov" smo premaknili iz spornega in nevarnega ovinka nižje - na spodnje parkirišče... Kačje ride so pač že kar pomnim (in na motociklu sem že od. prbl. 1988) zbirališče za okoliške motocikliste... Odločili smo se zbirališče premakniti na varen odsek ceste

- delamo v smeri vzpostavitve komunikacije z lokalnim prebivalstvom, pa je zaenkrat bolj malo odziva. V poletnem času bi se na območju kačjih rid lahko ponudilo turistom (v avtih in na motociklih) okrepčilo... Poleg turističnih informacij... In se tako zagotovilo (ob predpostavki okrepčevalnice po vzoru Viki burgerja na Črnem kalu) 2 - 4 delovnih mest.

itd.

Ima kdo željo se nam priključiti in počistiti nesnago s Kačjih rid, ter jih spremeniti v prijetno turistično info točko za motocikliste-popotnike? Naj me kontaktira...

LP, P.J.

Objavljeno: 17/9/2007 11:36
_________________
Na cesti si vzemi čas, ne življenja!
Premesti objavo v druge aplikacije Premesti
Uredil Piki dne 17.9.2007 12:04:17
Uredil Piki dne 17.9.2007 12:05:20


Re: Kačje ride in ograja

Home away from home
Se je pridruľil:
17/12/2005 0:14
Skupina:
Registrirani uporabniki
Ščuka
PGD
Objave: 178
Odsoten
Ne krivim vseh motoristov, tiste turistične pa še najmanj. Največji problem so v ridah dirkači, ki ne ogrožajo samo sebe ampak tudi druge udeležence v prometu. In med temi dirkači je kar nekaj takih ki "dirkajo" tudi skozi naselje. Očitno imajo zaradi prevelike hitrosti zamegljen pogled in ne vidijo da se vozijo skozi naselje, kaj šele da bi se peljali mimo kakšnega opozorila ali omejitve. Motorist katerega skoraj samo slišiš in vidiš malo sence sigurno ne pelje samo 50 ali 60 pa tudi 80 ne. Mogoče se koga pamet prime šele ko bo nastradal nedolžen.
To da organiziraš čistilne akcije - pravilno. Konec koncev ste večinoma (malo je prehodnih turistov ki ne gledajo na okolico) motoristi posredni krivci da se "občinstvo" zbira v ridah.
Policija? Policaj sam ne bo rešil problema, v končnem policaj naredi kar lahko, cele vikende pa tut ne morejo dežurat na vsakem drugem ovinku in kasirat. Ker ne pomaga, dokler je policaj v ridah so vsi kulturni in zgledni motoristi.
Končno pa v Planini ne potrebujemo moto turizma, vsaj dirkaškega ne.
Zbirno mesto je prestavljeno? kako pa da je bilo v nedeljo skoraj nemogoče zapeljati z avtom na gozdno cesto pri motorističnem ovinku, spodnji pa je bil prazen? Vrjetno so se tam ustavili nevedni turisti.
Kaj pa je bilo v zvezi z omejitvami hitrosti in hitrostnimi ovirami poslanega na pristojne inštitucije? Vrjetno nič, ker to pomeni konec "dirkaškega poligona" v ridah.
Nič nimam proti motoristom, vrjamem da je vožnja z motorjem prav lepa in prijetna, samo, eno je cesta in drugo dirkališče, eno je kulturen voznik (motorist) in drugo dirkač.

Objavljeno: 17/9/2007 12:45
Premesti objavo v druge aplikacije Premesti


Re: Kačje ride in ograja

Home away from home
Se je pridruľil:
17/12/2005 0:14
Skupina:
Registrirani uporabniki
Ščuka
PGD
Objave: 178
Odsoten
Voziti z zmerno hitrostjo pa si imel v mislih vrjetno nekaj takega :
http://video.google.com/videoplay?docid=7662369957829350818&hl=en

Objavljeno: 17/9/2007 15:42
Premesti objavo v druge aplikacije Premesti


Re: Kačje ride in ograja

Novinec
Se je pridruľil:
6/7/2007 5:22
Od LOGATEC
Skupina:
Registrirani uporabniki
Objave: 7
Odsoten
Žal se nikakor ne morem strinjati z neobjektivnim pogledom na celotno zadevo. Dejstva so sicer tudi takšna, kot so opisana, vendar pa ima vsaka medalja (vsaj) dve plati.

Dirkaštvo v "kačjih ridah" je prisotno, tega ne zanika nihče. Problematično pa je vsaj z dveh vidikov:
- prvi je ta, da prepotentni dirkači ogrožajo sebe in druge na delu reginoalne ceste, namenjeni javnemu prometu
- drugi je ta, da se po nepotrebnem vozi prehitro skozi naselje (v tem primeru Planino), s čemer se po nepotrebnem ogroža življenja lokalnega prebivalstva, posredno pa se zaradi hrupa tudi zmanjšuje kakovost bivanja

Ne moremo pa mimo še enega dejstva... Kačje ride imajo zgodovino. Tudi sam sem se na Kačjih ridah učil prvih zahtevnih kilometrov na motociklu konec 80-ih let prejšnjega stoletja.

Kačje ride so primerne kot poligon za prve zahtevnejše korake v svet motociklizma za lokalne motoriste. Seveda pa je potrebno k temu jasno in glasno dodati: Kačje rido niso dirkališče. In to poskušamo dopovedati ostalim kolegom tudi lokalni moto klubi.

Policija je v službi prebivalstva. Kot "civilna skupnost" smo izrabili vsa sredstva, ki smo jih imeli na voljo. Policisti so se na našo prošnjo prijazno odzvali in so nam izrazili tudi v drugih akcijah vso podporo. Umirjanje prometa pa je po mojem mnenju tudi v interesu lokalnega prebivalstva.

Tudi se ne morem strinjati s pavšalno izjavo, da smo motoristi krivi, da se tam nabirajo smeti. Tako mišljenje je nedopustno. To je popolnoma enako, kot bi okrivil otroka v Planini, da je stekel na cesto pod kolesa. Ali pa Planinčane, da so si sami krivi, kaj pa tam satnujejo. Moje mnenje je, da mora vsak prevzeti odgovornost za svoja dejanja. In vsak svoj del splošne odgovornosti in se temu primerno obnašati.

Glede omejitve hitrosti v Kačjih ridah te moram tudi razočarati... Predlagali smo omejitev in sicer 60 km/h v spodnjem delu in 50 km/h na kritičnem ovinku, ter zgornjih dveh šikanah. Poleg tega pa smo predlagali tudi namestitev "tresoče polne črte".

In na koncu morda še v premislek. Ne bom sodil o tem, ali v Planini (ali kjerkoli drugje) moto turizem potrebujejo. To ni v moji pristojnosti. Bom pa postavil drugo vprašanje: Ali bo Planina izpustila iz rok priložnost, ki jo ima, kot odlično izhodišče za moto izlete po Notranjski ob nespornem dejstvu, da je frekvenca motociklistov skozi Planino med najvišjimi v Sloveniji?

Žal pa nesreč preprečiti v celoti ne more nikakršna akcija. Vsi vemo, da je voznik tisti, ki obvladuje situacijo ali ne. Tukaj pa gre za posameznike, ki v nekem določenem trenutku ravna v skladu z nekim navdihom. Naš cilj je zmanjšati nevarnost na minimum. Lahko pa se usedemo skupaj in pregledamo dokumente. Vedno sem bil za dialog. Skupaj smo močnejši.

LP, P.J.

P.S.: Dotični video se nanaša na "lokalca", za katerega se je samo čakalo, kdaj bo končal na travmatološki kliniki (in koga bo odnesel s seboj). Takšnih padcev je na kačjih ridah nekako 2 pa tudi do 13 na teden. To je bila njegova "prva" vožnja na ridah. Žalostno. O mojem osebnem mnenju, kaj si takšni vozniki zaslužijo, bom raje tiho... Lahko samo namignem, da sem bil "v najlepših letih" ob 3 leta življenja, zaradi "takšnega voznika".

Objavljeno: 18/9/2007 6:53
Premesti objavo v druge aplikacije Premesti
Uredil Piki dne 18.9.2007 7:30:28
Uredil Piki dne 18.9.2007 7:35:12


Re: Kačje ride in ograja

Home away from home
Se je pridruľil:
17/12/2005 0:14
Skupina:
Registrirani uporabniki
Ščuka
PGD
Objave: 178
Odsoten
Zjasni se že enkrat, ali so ride poligon ali dirkališče ali cesta.
Za domačine vem da v večini velja da je to nevaren odsek regionalne ceste, v večini zaradi motoristov ki jo imajo za "poligon" oziroma dirkališče. Za smeti pa bom kr ustraju pri tem da ste motoristi krivi. Če se nebi uporabljal rid za poligon tudi gledalcev nebi bilo.
Imaš pa zelo "primerne" primerjave. Seveda je otrok posledično kriv da steče na cesto, vendar je to naselje in v naselju so otroci, v ridah pa je zbirališče motoristov-dirkačev nepotrebno in moteče.
Žalostno, ampak očitno je premalo padcev glede na to da se nobenega pamet ne prime. Žalostno, vendar tudi sveče očitno ne pomagajo. Dokler ste samo motoristi tisti ki ste obtolčeni in polomljeni je vse lepo in prav, malo večji problem pa bo nastal ko bo žrtev nedolžna oseba. Po tvojem mnenju si bo vrjetno sama kriva, kaj pa je delala v ridah, saj je to poligon za motoriste.
Moto turizem pa - seveda se ga lahko trži, kot se lahko tudi kolesarskega in še kakšnega, vendar ne z dirkanjem po ridah.

Objavljeno: 19/9/2007 4:03
Premesti objavo v druge aplikacije Premesti


Re: Kačje ride in ograja

Novinec
Se je pridruľil:
6/7/2007 5:22
Od LOGATEC
Skupina:
Registrirani uporabniki
Objave: 7
Odsoten
Mislim, da sem bil popolnoma dovolj jasen: kačje ride so del regionane ceste. Tukaj ni nobene debate. To tezo zagovarjam že dolgo in dolgo je trajalo, da se uspel to miselnost vcepiti prenekateremu "wannabe dirkaču".

Za smeti lahko vztrajaš, žal pa vztrajaš pri napačnem stališču. Ravno zaradi filozofije "kdo je kriv" je stanje takšno kot je. Zavzemanje pasivnega stališča je seveda udobno, vendar ne reši problema.

Če se gremo razjasniti stvari, potem je stvar zelo enostavna. Za nasmetenost so krivi izključno tisti, ki smetijo. Glede SS motoristov lahko zajamčeno trdim, da še prve pomoči nimajo kam vtaknit, kaj šele, da bi s seboj nosili "plastenke in škatle". Večja verjetnost je, da bom smeti pustil jaz, kakor nek SS motorist. Pa ravno slednji so tisti dirkači na ridah... (SS = Super Sport)

In še enkrat bi rad povdaril: posploševanje je zelo slaba navada. Problema se je treba lotiti večplastno. Kot sem že rekel: kar nekaj nas je gor, ki smo letos naredili okoli 20 tisoč kilometrov na dveh kolesih. Najbrž se boš strinjal, da ne po ridah. Moje gume imajo 12 tisoč kilometrov in so izrabljene do polovice... In kar nekaj je takšnih na ridah... Če ti ponazorim... Tisti, ki dirkajo (na ridah ali drugje) menjajo gume na 2 do 3 tisoč kilometrov...

Skratka, sem za ureditev razmer in sem za "turistični motociklizem". Sem proti dirkanju na cestah. In sem za varnost življenja. In k temu s svojo dejavnostjo aktivno pripomorem. Table tam stojijo po moji zaslugi. Količki so oblečeni po moji zaslugi. Akcije se odvijajo po moji zaslugi... Celo vreče za smeti so ponavadi moje. V nedeljo 23.09.2007 pa bom poskusil organizirati "panoramsko vožnjo" po okoliških krajih in tako za vsaj en dan umakniti "ridaše" iz kačjih rid. In štartali bomo iz Planine in jutranjo kavo spili v Planini. Seveda pa bi rad naredil še več.

Kot sem rekel. Z veseljem se dobim s predstavniki lokalne skupnosti, da dopolnimo stališča in skupaj nastopimo s pritiskom na ustrezne inštitucije, ki lahko pripomorejo k izboljšanju varnosti.

Torej... Žogica je na "vaši" strani. Kaj ste pripravljeni KONKRETNO storiti, poleg posploševanja in pritoževanja nad "zlo usodo"?

LP, P.J.

Objavljeno: 19/9/2007 5:51
_________________
Na cesti si vzemi čas, ne življenja!
Premesti objavo v druge aplikacije Premesti
Uredil Piki dne 19.9.2007 6:44:53


Re: Kačje ride in ograja

Novinec
Se je pridruľil:
6/7/2007 5:22
Od LOGATEC
Skupina:
Registrirani uporabniki
Objave: 7
Odsoten
Nobenega odgovora več?

Objavljeno: 20/9/2007 19:33
_________________
Na cesti si vzemi čas, ne življenja!
Premesti objavo v druge aplikacije Premesti


Re: Kačje ride in ograja

Home away from home
Se je pridruľil:
17/12/2005 0:14
Skupina:
Registrirani uporabniki
Ščuka
PGD
Objave: 178
Odsoten
Po mojem mnenju in še mnenju marsikaterega prebivalca Planina (ne vseh, večine pa skoraj sigurno), ne rabimo in nočemo mototurizma. Ta turizem ti razvijaj v Logatcu, al is kjer pač si.
Če si že tako "priden" pa zorganiziraj še to da bodo ti "SS" kot jim ti praviš in ostali motoristi dirkali in imeli poligon na dirkališču ne pa na cesti. Vrjetno je predrago ne? Pa še zanimivo najbrž ni. Kot pri večini stvareh tudi tukaj ne bo nič kej konkretnega narejenega za preprečevanje dirkanja dokler ne bo nekaj hudo narobe (nažalost bo nastradal nedolžen kot ponavadi).
Kaj pomaga imeti narejenih tolko tisoč kilometrou na cesti, ko pa ni v glavi 1 metra tiste stvari.

Objavljeno: 3/10/2007 10:25
Premesti objavo v druge aplikacije Premesti


Re: Kačje ride in ograja

Novinec
Se je pridruľil:
3/10/2007 20:14
Skupina:
Registrirani uporabniki
Objave: 1
Odsoten
brez veze se kregat k u planin kar je motosporta nikol ni blo podprt k mamo ene par takih genijev ki jih to zlo mot k bi radi zvel u miru in jim bencin smrdi. Sam vi kr ustrajite u ridah in pste te tepcke sanjat svoje sanje.edin kar je je to da so s to ograjo u ridah in zvocno črto ki jo majo še u planu le zmajšal varnost. Da ne govorimo o tablah k se jim folk sam smeje k kej tazga ne vids nikjer drugje. motoristi sam ustrajite naprej.

Objavljeno: 3/10/2007 20:53
Premesti objavo v druge aplikacije Premesti


Re: Kačje ride in ograja

Home away from home
Se je pridruľil:
17/12/2005 0:14
Skupina:
Registrirani uporabniki
Ščuka
PGD
Objave: 178
Odsoten
končno še nekdo ki se mu da pisat na forumu.

Objavljeno: 4/10/2007 5:27
Premesti objavo v druge aplikacije Premesti


« 1 2 (3) 4 » 


Lahko berete temo.
Ne smete odpreti nove teme.
Ne smete odgovarjati.
Ne smete urediti svojih objav.
Ne smete brisati svojih objav.
Ne smete dodati ankete.
Ne smete glasovati v anketi.
Ne smete pripenjati datotek.
Ne smete objavljati brez odobritve.[Napredno iskanje]

planina.si je na spletu že od aprila 1999 | izvedba: petkovsek.net
Ta spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem ogleda te strani se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani.